Cleaning, Cleaning Equipment

Kaj uporabiti v boju proti trdovratni umazaniji? Marsikomu pride najprej na misel štrajfiks. To je čistilec, ki deluje z močnim curkom vode pod visokim tlakom, na ta način pa res učinkovito očisti razno umazanijo. Gotovo gre za najboljšo izbiro pri čiščenju zunanjih površin, saj lahko zelo učinkovito pristopimo tudi k trdovratnejši umazaniji. Štrajfiks je zelo dobra izbira pri čiščenju vozil, nadstreškov, tudi fasade in drugih manj občutljivih površin. Poleg tega se dobro obnese v boju proti mastnim madežem, razredčilom in podobnim zadevam. Gre torej za pravo izbiro v boju proti trdovratni umazaniji, seveda pa ima tudi nekatere pomanjkljivosti – štrajfiks je uporaben le za čiščenje zunaj, pa še to morajo biti površine dokaj neobčutljive, sicer jih lahko močan curek vode tudi poškoduje.

Za še bolj učinkovito, predvsem pa bolj nežno čiščenje občutljivih površin poskrbi čiščenje s suhim ledom, ki je sicer nekoliko manj pogosto uporabljano. Gotovo naprav za takšno čiščenje nihče nima doma, saj gre za dokaj drago in nerodno opremo. Se pa čiščenje s suhim ledom v praksi odlično obnese – gre za zelo temeljito čiščenje, ki ne pušča na površini nobenih posledic, prav tako v prostoru ne ostane odpadni material, niti voda. Suhi led namreč sublimira, izhlapi kot plin in se pomeša z zrakom. Tako je čiščenje s suhim ledom primerno tudi za občutljiva okolja, za čiščenje elektronike, predvsem pa se uporablja v farmaciji, medicini in prehrambni industriji.

Kaj uporabiti proti umazaniji v stanovanjskih prostorih? Najboljša izbira bo verjetno parni čistilnik, lahko tudi sesalnik, ki omogoča mokro čiščenje. Te naprave so zelo učinkovite že brez potrebe po dodatnih čistilnih sredstvih, seveda pa jih lahko še dopolnimo z uporabo pravih čistil. Prav tako se lahko mnogih zahtevnejših madežev v stanovanju lotimo kar ročno, kar je še vedno precej zanesljiva, učinkovita in varna metoda.