Vodni športi so med ljudmi že od nekdaj izjemno priljubljeni. V zadnjem času je veliko pisanja in govora o supanju. Tovrstna aktivnost na vodi vam ponuja številne prednosti, ki so ustrezne za prav vse generacije in oba spola.

Za supanje boste potrebovali kar nekaj obveznih elementov. Ključna pa je izbira napihljive sup deske, ki je najpomembnejši del opreme svetovno priljubljenega vodnega športa. Pred nakupom preverite vse pomembnejše dejavnike, ki vplivajo na nakup ustrezne deske za supanje. Pri izbiri pa naj vam pomaga strokovno podkovani prodajalec.

Faktorji za izbiro deske za supanje

Sup deske se med seboj razlikujejo zlasti po obliki, velikosti, debelini oziroma po volumnu in ne nazadnje še po samem namenu uporabe.

Za krajše sup deske je značilno, da so veliko bolj plovne in hitrejše. Daljše deske za supanje so manj stabilne, vendar jih je veliko lažje voditi. Nosilnost deske je odvisna predvsem od debeline. Tanjša kot je deska, manjšo nosilnost ima. Prodajalec sup opreme vas bo vprašal tudi, ali boste sup desko uporabljali na morju, jezeru ali na divjih in hitrih rekah. Tudi od tega je v veliki meri odvisno, za kakšno vrsto sup deske se boste odločili na koncu.

Različne oblike sup desk

Na voljo so vam različne oblike sup deske. Na splošno velja, da se supi med seboj razlikujejo v nosu, po širini in repu. Glede na obliko deske za supanje lahko izbirate med Wawe; to je sup za srfanje po valovih, allround supi, ki so večnamenski ter med vsemi tipi najbolj iskani modeli sup desk.

Na voljo so še tourning in race supi. Tourning je oznaka za potovalne sup deske, ki uporabniku zagotavljajo hitrejša pa tudi daljša potovanja. Race sup deska pa je tekmovalna vrsta supa, ki sodi med hitrejše deske. Race je zlasti dobrodošel pri vseh oblikah rekreacije.