Keramičarstvo

Če se lotevamo prenavljanja kopalnice, moramo imeti v mislih kar nekaj pomembnih opravil. Ne gre le za keramičarstvo in kakšne manjše prilagoditve, pogosto so učinkoviti le večji posegi, morda tudi večja gradbena dela, ki šele vodijo do kompletne prenove prostora. Odvisno seveda od tega, kaj je pravzaprav namen del.

Pogosto se za prenovo odločimo zato, ker želimo vgraditi kakšen nov sistem, ki ga brez kompletne prenove pač ne moremo namestiti. To pomeni, da bo treba pripraviti vse potrebno za večji gradbeni poseg, vgraditi opremo in nato ponovno zakrpati celoten prostor – ni nujno, da gre za posebej zahtevno opravilo, prav tako lahko veliko naredimo brez trajnih posledic. Na ta način je možno na primer vgraditi tudi razne ogrevalne sisteme, je pa to povsem odvisno od vrste. Toplovodno ogrevanje v vsakem primeru zahteva povezavo z vodovodnim omrežjem, kar verjetno pomeni, da bo treba kopalnico dodobra razstaviti, če želimo tak sistem učinkovito vgraditi. Veliko lažje je vgraditi električno ogrevanje, saj do električnega omrežja lažje dostopamo. V tem primeru pride v poštev le keramičarstvo, saj prenova kopalnice vključuje odstranitev pohodne površine, verjetno pa bo treba obnoviti tudi morebitne stenske obloge.

Seveda je lahko prenova kopalnice povsem kompletna, tako da v prostoru zamenjamo tudi opremo in pohištvo, namestimo nove talne in stenske obloge, preuredimo lahko tudi vodovodno in električno napeljavo. To je smiselno izvesti v primeru večjih posodobitev, seveda pa tudi pri spremembi namembnosti prostora. V teh primerih prenova kopalnice zahteva nekaj več dela, predvsem pa premišljeno načrtovanje. Pri samem delu pa je najbolje, da opravila v celoti prepustimo strokovnjakom. Zanesli se bomo na keramičarstvo, gotovo tudi na strokovnjaka, ki se spozna na vodovodne inštalacije, v poštev pridejo še razna suhomontažna dela in še kaj. Morda lahko celovito prenovo najdemo tudi v ponudbi kakšnih gradbenih mojstrov, ki sami poskrbijo za prav vse opravke.