Search

NOVICE

Vse več električnih polnilnih mest za čista vozila

Ker v uporabo vse pogosteje prihajajo vozila na alternativni hibridni in električni pogon, se povečuje tudi razpoložljivost potrebne infrastrukture za oskrbo tovrstnih vozil. Električna tovorna vozila so še posebej primerna za dostave v mestih, saj je pri mestni vožnji poraba goriva običajnih vozil z notranjim izgorevanjem še posebej visoka. Poleg minimalne porabe energije pa so električna tudi tišja.

Trenutno je v ožjem mestnem središču Ljubljane na voljo že 12 polnilnih postaj in 23 polnilnih priključkov, na širšem območju Ljubljane pa se nahaja še dodatnih 10 lokacij, kjer je možno polniti električna vozila, od tega se jih 7 nahaja znotraj  avtocestnega obroča.

Vse več električnih polnilnih postaj je tudi drugod po Sloveniji in glede na pričakovani razvoj elektromobilnosti jih je v prihodnje pričakovati še več.

Navadno se je potrebno predhodno identificirati. Identifikacija je možna preko mobilnega telefona, npr. s pošiljanjem SMS sporočila, s skeniranjem QR kode na parkirnem avtomatu, ki generira SMS sporočilo (slednje je sicer možno le s pametnim telefonom) ali z aktivacijo s pametno kartico. Ponekod identifikacija ni potrebna in je možno takojšnje brezplačno polnjenje (Plug and Charge). Samo polnjenje je povsod brezplačno, vendar pa je ponekod dostopnost omejena oz. je potrebno plačilo parkirnine.

Več informacij o polnilnih postajah v Sloveniji lahko najdete na spletni strani www.polni.si.

Seznam polnilnih mest v ožjem mestnem središču Ljubljane se nahaja tukaj ter na interaktivnem zemljevidu mestnega središča.


     

 

Električna polnilna postaja na Cigaletovi v Ljubljani z dvema polnilnima mestoma


 
Aktivacije s QR kodo preko pametnega mobilnega telefona