Les za izdelavo stopnic

Stopnice lesene

dostaves Dom

Če želimo imeti stopnice lesene, bo treba izbrati material, ki bo kos zahtevni nalogi. Niso vse vrste lesa enako primerne za tovrstno uporabo, zato se splača pred izdelavo stopnišča dovolj pozornosti nameniti izbiri vrste lesa. Na voljo je obilica možnosti, ki se razlikujejo včasih le v detajlih, zato izbira morda ne bo enostavna. Za nameček je od vrste lesa v veliki meri odvisna tudi vizualna podoba končanega stopnišča, kar pomeni, da lahko želja po lepem izgledu zavede v izbiro funkcionalno slabše vrste lesa za stopnice. Lesene stopnice imajo pomembno nalogo in ne dopuščajo takšnih napak ali podobnih kompromisov.

Vseeno pa večina vrst lesa, ki se pogosto uporabljajo v gradbeništvu, ustreza tudi temu namenu. Veliko je odvisno od tega, na kakšni konstrukciji stopnice postavljamo – če imamo na voljo betonsko ali kovinsko podlago, je izbira vrste lesa nekoliko bolj trivialna, za večje lesene konstrukcije pa je treba vzeti v zakup nosilnost, vzdržljivost in odpornost. To so ključne odlike lesa, ne glede na to, za kako pomembne se izkažejo pri pričakovanem načinu uporabe.

Za vsakršne stopnice lesene izvedbe pridejo seveda v poštev vrste trdega tropskega lesa, ki je skorajda univerzalna možnost za razne gradbene projekte, a večinoma pregrešno draga in težko dobavljiva opcija. Veliko bolj priljubljene so domače vrste, recimo smreka in bukev, ki ponujata tudi znatno nižjo ceno za končane stopnice. Lesene elemente pa pogosto izdelujemo še iz hrasta, javora, jesena, češnje, oreha in drugih vrst, ki so prav tako široko razpoložljive na našem trgu.

Glede na izbrano vrsto lesa bodo stopnice lesene izvedbe pokazale različne značilnosti. Predvsem bo opazna barva lesa, ki lahko v nekaterih primerih vodi izbiro. Smreka in bukev ponujata svetle odtenke, medtem ko hrast in predvsem oreh služita temnejšemu učinku. Ker pa so stopnice lesene, so izpostavljene naravnim spremembam v barvi kot tudi v lastnostih lesa.

You May Also Like..

Husqvarna 435

Motorne žage v srednjem cenovnem razredu

Kakšne motorne žage lahko pričakujemo v srednjem cenovnem razredu? Ugodna cena še ne pomeni, da ne bodo to žage, ki […]

Zunanje žaluzije

Zunanje žaluzije se praviloma uporabljajo na zunanji strani steklenih površin

V današnjih dneh je vse bolj pogosto, da z opremljanjem naših bivalnih prostorov, sledimo modnim trendom, saj se tako dobro […]

Vrtna vrata

Vrtna vrata po vaših željah

Vrtna vrata omejujejo vstop na vaš vrt. Vrt predstavlja ogledalo številnih domov, zato je celoten izgled okolice hiš vedno bolj […]