Les za izdelavo stopnic

Stopnice lesene

dostaves Dom

Če želimo imeti stopnice lesene, bo treba izbrati material, ki bo kos zahtevni nalogi. Niso vse vrste lesa enako primerne za tovrstno uporabo, zato se splača pred izdelavo stopnišča dovolj pozornosti nameniti izbiri vrste lesa. Na voljo je obilica možnosti, ki se razlikujejo včasih le v detajlih, zato izbira morda ne bo enostavna. Za nameček je od vrste lesa v veliki meri odvisna tudi vizualna podoba končanega stopnišča, kar pomeni, da lahko želja po lepem izgledu zavede v izbiro funkcionalno slabše vrste lesa za stopnice. Lesene stopnice imajo pomembno nalogo in ne dopuščajo takšnih napak ali podobnih kompromisov.

Vseeno pa večina vrst lesa, ki se pogosto uporabljajo v gradbeništvu, ustreza tudi temu namenu. Veliko je odvisno od tega, na kakšni konstrukciji stopnice postavljamo – če imamo na voljo betonsko ali kovinsko podlago, je izbira vrste lesa nekoliko bolj trivialna, za večje lesene konstrukcije pa je treba vzeti v zakup nosilnost, vzdržljivost in odpornost. To so ključne odlike lesa, ne glede na to, za kako pomembne se izkažejo pri pričakovanem načinu uporabe.

Za vsakršne stopnice lesene izvedbe pridejo seveda v poštev vrste trdega tropskega lesa, ki je skorajda univerzalna možnost za razne gradbene projekte, a večinoma pregrešno draga in težko dobavljiva opcija. Veliko bolj priljubljene so domače vrste, recimo smreka in bukev, ki ponujata tudi znatno nižjo ceno za končane stopnice. Lesene elemente pa pogosto izdelujemo še iz hrasta, javora, jesena, češnje, oreha in drugih vrst, ki so prav tako široko razpoložljive na našem trgu.

Glede na izbrano vrsto lesa bodo stopnice lesene izvedbe pokazale različne značilnosti. Predvsem bo opazna barva lesa, ki lahko v nekaterih primerih vodi izbiro. Smreka in bukev ponujata svetle odtenke, medtem ko hrast in predvsem oreh služita temnejšemu učinku. Ker pa so stopnice lesene, so izpostavljene naravnim spremembam v barvi kot tudi v lastnostih lesa.

You May Also Like..

Odeje za zimo lahko spravimo pod posteljo

Odeje za zimo lahko spravimo pod posteljo

Odeje za zimo moramo poleti primerno spraviti ter jim zagotoviti suho in čisto okolje, v katerem bodo počakale na naslednjo […]

Zunanje kuhanje lahko prinesemo noter, če investiramo v električni žar

Zunanje kuhanje lahko prinesemo noter, če investiramo v električni žar

Če živimo v stanovanju, ki nas precej prostorsko omejuje, ali preprosto živimo nekje, kjer nimamo prostora, da bi si privoščili […]

Steklena notranja vrata so vrata modernega designa

Steklena notranja vrata so vrata modernega designa

Trendi so in vedno bodo in ves čas se nekoliko spreminjamo, ampak če se odločamo, da želimo opremiti dom tako, […]