Svetlobni trakovi iz polikarbonat plošč

polikarbonat plošče cena

dostaves Dom

Ena najbolj zanimivih in izstopajočih vrst svetlobnih odprtin so prav gotovo svetlobni trakovi. Opazimo jih v mnogih večjih objektih, predvsem z dolgimi prostori ali hodniki, kjer se dnevno zadržuje veliko ljudi. To so pasaže in podhodi, kletne dvorane, industrijske hale, skladišča, arhivi in podobno. Svetlobni trak je preprosto povedano zastekljeno okno večje dolžine.

Šele s prihodom umetnih stekel je ideja svetlobnega traku postala praktično izvedljiva oziroma stroškovno upravičena. Navadno, mineralno steklo je namreč precej težje od polikarbonat in PMMA stekla, zato je postavitev svetlobnih trakov iz njega bistveno dražja in se v praksi ne izvaja veliko. Za ta namen so najpogosteje uporabljene polikarbonat plošče, cena katerih je relativno nizka, ponujajo pa odlične mehanske lastnosti in odpornost na vremenske vplive.

Svetlobni trak je tako sestavljen iz spojenih plošč stekla, ki se lahko tudi prekrivajo, v glavnem pa so izbrani material polikarbonat plošče. Cena celotne postavitve je, poleg dimenzij oziroma površine svetlobnega traku, odvisna še od mnogih dejavnikov. Svetlobni trak je tako lahko enostavno sestavljen le iz zaporednih spojenih plošč stekla, lahko pa ga sestavljajo nekoliko bolj uokvirjena okenca, ali pa celo svetlobne kupole. Taki načini postavitve (svetlobni trak iz zaporedno povezanih svetlobnih kupol različnih oblik) so tudi estetsko zelo zanimivi in dodajo nove možnosti že pri sami arhitekturni zasnovi objektov, vendar so zato nekoliko dražji.

Drugi pomemben dejavnik pa so same polikarbonat plošče. Cena pri teh kritinah je odvisna od načinov izdelave. Debelejše kritine so dražje, prav tako obstajajo tudi posebno oblikovane prekatne kritine, ki dodatno izolirajo prostor zaradi zračnih prekatov v njih. Kljub temu, da je oblikovanje teh zahtevnejše, so cenejše zaradi manjše porabe materiala, tako da se veliko uporabljajo tudi za domače rastlinjake in manj zahtevne objekte, kjer se ne pričakuje daljše življenjske dobe objekta. Svetlobni trak je lahko tudi premazan z UV reflektivnim premazom, ki pripomore h višji ceni, a tudi bistveno večji časovni obstojnosti kritine.

You May Also Like..

Odeje za zimo lahko spravimo pod posteljo

Odeje za zimo lahko spravimo pod posteljo

Odeje za zimo moramo poleti primerno spraviti ter jim zagotoviti suho in čisto okolje, v katerem bodo počakale na naslednjo […]

Zunanje kuhanje lahko prinesemo noter, če investiramo v električni žar

Zunanje kuhanje lahko prinesemo noter, če investiramo v električni žar

Če živimo v stanovanju, ki nas precej prostorsko omejuje, ali preprosto živimo nekje, kjer nimamo prostora, da bi si privoščili […]

Steklena notranja vrata so vrata modernega designa

Steklena notranja vrata so vrata modernega designa

Trendi so in vedno bodo in ves čas se nekoliko spreminjamo, ampak če se odločamo, da želimo opremiti dom tako, […]