Slike ni brez okvirja

Okvirji za slike

dostaves Splošno

Nekatera umetniška dela lahko že sama po sebi prepričajo v svojo vrednost, a slikam to precej težko uspe. Ne moremo jih namreč enostavno razstaviti ali drugače postaviti na ogled, če jih ne vstavimo v ustrezen okvir. Vsekakor tudi okvirjanje dodaja pomemben kamenček v mozaik celovite podobe umetniškega dela, zato pri tem zaključnem koraku ne smemo skopariti. Okvirji za slike dodajo piko na i vsaki umetnini, če le izberemo pravi izdelek in sliko ustrezno uokvirimo.

Izdelava okvirjev

Okvir je v mnogih pogledih precej enostaven izdelek, hkrati pa tudi nadvse zahteven za izdelavo. Res je, da gre običajno le za preprosto kombinacijo štirih letev, ki so postavljene v obliko pravokotnika ali kvadrata, a za tem se skriva še cel kup drobnih opravil. Tudi najenostavnejši okvirji za slike zahtevajo nekaj iznajdljivosti pri tem, kako bomo vanje spravili sliko. V nekaterih primerih je treba sliko namestiti v okvir že v fazi izdelave okvirja, mnogi okviri pa imajo mehanizem, ki omogoča preprosto namestitev in menjavanje vsebine.

Že najbolj preprosti okvirji torej pri izdelavi lahko povzročijo nekaj preglavic, da ne omenjamo bistveno kompleksnejših izdelkov. Dragoceni in občutljivi okvirji so sami po sebi prave mojstrovine in zahtevajo izkušenega in usposobljenega mojstra pri izdelavi.

Okvirjanje

Izdelava okvirjev je seveda neposredno povezana z njihovo uporabo. Večinoma okvirjanje slik poteka kar skladno z izdelavo samega okvira, so pa tudi situacije, ko je treba za to storitev poskrbeti naknadno oziroma ločeno od izdelave okvira. To se zgodi, če recimo že imamo pravi okvir in tudi sliko, ali pa če slike pogosto menjujemo. Seveda je okvirjanje redno opravilo v galerijah, muzejih in podobnih razstavnih prostorih, kjer imamo opravka s tovrstnimi umetninami. Če se okvirji za slike uporabljajo za prikaz različnih slik in se vsebina pogosto menjava, je še kako pomembno, da izberemo ustrezne izdelke, ki te postopke kar se da poenostavijo.

You May Also Like..

arhivski regali

Arhivski regali poskrbijo za red in urejenost

Pri vodenju podjetja se papirji nabirajo veliko hitreje, kot si kdorkoli predstavlja. V računovodstvu in drugih bolj formalnih pisarnah se […]

selitve cenik

Selitve – cenik, ki vas bo pomiril

Znano je, da se ljudje selimo že od nekdaj. Lahko pa rečemo, da se v sedanjem času selimo nekoliko pogosteje. […]

Cleaning, Cleaning Equipment

Brez kompromisov nad trdovratno umazanijo

Kaj uporabiti v boju proti trdovratni umazaniji? Marsikomu pride najprej na misel štrajfiks. To je čistilec, ki deluje z močnim […]