Talno ali radiatorsko ogrevanje?

Talno ogrevanje

dostaves Splošno

Tako radiatorji kot talni grelni elementi so priljubljene rešitve za ogrevanje stanovanjskih in drugih prostorov. Prinašajo pa različne prednosti in slabosti, ki jih je treba upoštevati z ozirom na nekatere specifike, ki so različne pri vsakem projektu. Izbira ene ali druge možnosti običajno ni samoumevna, lahko pa naštejemo nekatere razlike in odločitev na ta način olajšamo.

Radiatorsko ogrevanje

Radiatorji predstavljajo klasične grelne elemente, ki so bili skozi čas zelo priljubljeni. Gre za dokaj enostavno in dovolj učinkovito rešitev, da tak sistem lahko brez težav poskrbi za redno ogrevanje cele hiše. Poleg tega so danes na voljo številni raznoliki radiatorji, ne več le tisti klasični na toplo vodo. Seveda pa je toplovodno ogrevanje še vedno priljubljeno, saj gre za elegantno rešitev v stavbah, ki imajo že urejen ustrezen toplovodni sistem.

Ima pa radiatorsko ogrevanje nekatere izrazite pomanjkljivosti. Ni najbolj učinkovito, saj precej neenakomerno ogreva prostor in zahteva visoke temperature. Prav tako radiatorji niso vedno dovolj odzivni, kar je sicer precej odvisno od vira energije.

Talno ogrevanje

Talno gretje ima v primerjavi z radiatorskim nekatere zelo prepričljive prednosti, predvsem boljšo učinkovitost. Ker gre za ogrevanje po celi površini, se cel prostor zelo enakomerno ogreva. To ne pomeni le prijetne temperature po celem prostoru, temveč tudi odličen učinek pri nižjih temperaturah gretja. Poleg tega deluje talno ogrevanje tik pod pohodno površino, zato ni izgub z ogrevanjem okoliškega materiala, prilagajanje ogrevanja pa je zelo odzivno.

V primerjavi z radiatorskim lahko talno ogrevanje v nekaterih primerih opišemo kot kompleksno – morda bomo imeli namreč kar nekaj težav pri vgradnji takšnega sistema, če se odločimo za toplovodno ogrevanje in še nimamo ustrezne napeljave. Po drugi strani pa imamo na voljo zelo privlačne električne alternative, ki pri montaži sploh ne predstavljajo nikakršnega izziva.

Po ceni sta lahko tako radiatorsko kot talno ogrevanje precej primerljivi rešitvi, je pa to zelo odvisno od konkretnih okoliščin.

You May Also Like..

Viličarji rabljeni

Viličarji rabljeni je ključ do kakovostnih viličarjev

Viličarji so izjemno koristni delovni stroji brez katerih si danes težko predstavljamo na primer delo v skladišču. Nujno so potrebni […]

projektor

Ustvarite hišni kino v udobju lastnega doma!

Ne morete verjeti koliko ljudi sanja o tem, da bi lahko doma imeli svojo lastno kino dvorano, tukaj se ne […]

menjava stekla na telefonu

Menjava stekla na telefonu po cenovno dostopnih cenah

Če imate na svojem telefonu počeno steklo ali pa steklo, ki ni več najbolj uporabno, je vsekakor čas za zamenjavo. […]